Det finns mycket bra musik från både Sverige och världen. I den här texten gör vi ett antal nedslag i musiken som har sina rötter i Göteborg. Det finns också lite mer information om musik som handlar om Göteborg.

Håkan Hellström

En som verkligen är förknippad med göta och den energi som staden har, och allt som har med det göteborgska att göra är Håkan Hellström. Han har förtrollat och berättat om Göteborg med sin musik i flera år. Som soloartist slog han igenom 2000 med låten ”Känn ingen sorg för mig Göteborg”. Det blev startskottet för en ny epok av musik från Göteborg och musik med staden som tema. Sedan debuten 2000 har Håkan Hellström haft flera listettor och sålt tusentals album.

Numera finns det guidade turer till de olika platserna i Göteborg med omnejd som Håkan Hellström sjunger om.

Nationalteatern Rockorkestern

Nationalteaterns Rockorkester springer ur teatergruppen med samma namn. Teatergruppen bildades i Lund, men flyttade hela sin verksamhet till Göteborg så småningom. Det var i just Göteborg som Nationalteaterns Rockorkester bildades och som deras egen produktion tog fart.

Till en början är musiken direkt kopplad till gruppens teaterproduktioner och innan bandet blev en egen grej ingick de i Nationalteatern. Men, efterhand som det gick allt bättre för den musik som gruppen släppte i samband med sina teaterproduktioner etablerades tanken på att starta en egen rockgrupp också. Musiken lyfter fram delar av Göteborg som det inte annars pratades så mycket om samt olika frågeställningar och problematik som fanns i Göteborg med omnejd. Till en början var det på grund av att teaterproduktionerna behandlade de ämnena, men så småningom fortsatte rockorkestern att själva skriva om dem.

Gruppen har också genomfört samarbeten med en rad andra musiker och grupper med sin bas i Göteborg.

Maia Hirasawa

Maia Hirasawa är inte en Göteborgsbaserad artist. Däremot har hon skildrat Göteborg på ett sätt som annars främst förekommer bland artister som har sina rötter i staden med omnejd.

I sin låt Gothenburg sjunger Maia Hirasawa om staden utifrån hennes perspektiv. Det framkommer att hon har bott i staden tidigare och kommer tillbaka till den. En stad som hon inte trivdes i, men som hon senare ändå fattat tycke för. Att hennes låt i allra högsta grad platsar i den här texten beror främst på att den skildrar Göteborg ur ett annat perspektiv.

Hellsongs

De slog igenom i P3 med dunder och brak som ett lounge-metal-band i mitten av 2000-talet. Sedan dess har de spelat på många olika platser både i Göteborg och runtom i landet och världen. De har blivit kända för sina mjukare och svängigare covers av hårdrocksmusik av olika slag.

Gruppen bildades i Göteborg och har kopplingar både till musikutbildningarna i staden och för att många av medlemmarna som kommit och gått under årens lopp har sin bas i Göteborg.

galore