Att olika årstider förknippas med olika musik råder det inga tvivel om. Redan för över 300 år sedan märktes det tydligt att olika typer av musik passade till olika

typer av tillfällen. Vivaldis verk Årstiderna skrevs redan 1725 och den behandlar samtliga fyra årstider. Men, fortfarande idag går det att dra tydliga gränser kring vad för musik som spelas på radio, vad vi väljer att lyssna på för musik och vad för musik som sprids mest olika årstider. Nedan kan du läsa mer om musik som vi väljer att lyssna på och som vi förknippar med våren.

Körmusik är ett måste på Valborgsmässoafton

De finns de som menar att våren blir varmare med hjälp av viss typ utav musik. Och visst ligger det något i det. Att lyssna på musik som gör en glad och varm gör våren varmare också. Det gör att våren också förknippas med musik med upptempo eller som handlar om roliga saker.

Dessutom för våren med sig en rad högtider som alla uppmuntrar till körsång och allsång. Först påsken med sina visor och sedan valborg och första maj med mycket finstämd körsång och många kampsånger.

Studier visar att sjunga i kör är rena hälsokuren och just runt valborg och första maj är det många körer runt om i landet som håller vårkonserter och sjunger till vårens ära. På ett sätt blir det nästan som en renande effekt, vi sjunger ut vintermörkret och välkomnar ljuset och våren.

Pop och upptempo

Ett annat exempel på musik som förknippas med vår är popmusik. Reagge och ska brukar också anses vara klassiska typer av vårmusik. När en går i sin vårjacka och lyssnar på musik på väg längs grusiga asfaltvägar , då väljer en gärna pop, reagge, ska eller andra former av låtar som håller ett högre tempo. Kanske har det med vårens första solstrålar att göra, kanske är det en försmak inför sommaren. Experterna menar att vi väljer gladare musik på våren i alla fall.

Naturligtvis så måste du inte lyssna på popmusik eller gladare musik enbart för att det är vår. Det går alldeles utmärkt att lyssna på andra genrer eller samma genrer året runt. Men, det finns ändå något speciellt hos olika musikgenrer som gör att det känns bättre att sjunga in våren med glad musik och att lyssna på musik med mycket bjällror på vintern. Kanske förstärker det årstiden på något sätt?

Utöver det är många genrer väldigt breda, det gör att det är lätt att hitta något som känns bättre att lyssna på under en viss årstid även om din favoritmusik inte är någon av kategorierna nämnda ovan. Vad lyssnar du på nu till våren? Är det fågelsång, körsång eller kanske något helt annat?

galore