Det australiska rockbandet AC/DC startades hösten 1973 av de gitarrspelande bröderna Angus och Malcolm Young, som ursprungligen kom från Glasgow i

Skottland. Bandet placeras ofta i hårdrocksfacket trots att deras musikstil oftast lutar mot mer lättuggad bluesrock. Själva säger de att de spelar Rock´n´Roll. Medlemmarna i bandet har bytts ut genom åren, men Angus Young är fortfarande med. Malcolm Young spelade i bandet från 1973 till 2014, då han blev tvungen att sluta på grund av tilltagande demenssjukdom. Han avled 2017.

Den första sångaren i bandet var Dave Evans som endast medverkade på en singel. Evans ersattes av sångaren och låtskrivaren Bon Scott som var med i gruppen från 1974 till sin död 1980. Efter att Scott dog övervägde bandet att upplösas men valde tack och lov att fortsätta med Geordies sångare Brian Johnson. Johnson var med i bandet ända till 2016 då han tvingades sluta på grund av tilltagande hörselproblem. Efter att Johnson fick avbryta en turné 2016 ersattes han under de återstående spelningarna av Axl Rose från Guns´n´Roses, men det är oklart om Rose ska fortsätta med AC/DC eller om bandet tänker upplösas. Angus Young har sagt att han tänker fortsätta med bandet i tio år till.

Bandet har släppt 17 studioalbum, några live- och samlingsalbum. Envisa rykten i början av 2019 hävdar att AC/DC är i studion för att göra klart sitt artonde album. Dessa rykten säger vidare att albumet kommer att ha Malcolm på gitarr, eftersom det finns hundratals osläppta låtar med honom inspelade från tidigare studioarbete. Vid studion i Vancouver har även Brian Johnson och bandets pensionerade basist, Clifford Williams, flitigt skymtats. Nästa album verkar alltså kunna bestå av gammalt outgivet material med Brian på sång.

AC/DC har varit ett av de flitigast turnerande banden. De var länge skeptiska till att släppa sin musik på digitala försäljningsplatser, utan förlitade sig länge på att sälja i traditionell form, ge många konserter och sälja mycket kringmaterial under turnéerna, som posters, halsdukar och T-shirts. Dessa varor kunde man ibland få i papperspåsar med tryck med bandets logga. Andra saker som bandet kunde tjäna pengar på var till exempel att ge ut Dvd:er med olika konserter eller att medverka med sina låtar på dataspelet Rock Band.

AC/DC har influerat mängder av samtida och senare rockband. Genom att konsekvent spela samma sorts bluesinspirerade rockmusik genom decennierna har de fått en stor trogen publik. De anses vara en av inspiratörerna till den nya vågen av brittisk heavy metal, med band som Iron Maiden och Saxon, som kom mot slutet av 1970-talet. AC/DC:s stora inflytande och popularitet inom musikvärlden kan man också se på att det har startat ett flertal framgångsrika coverband, eller

tributband, som spelar deras musik. Där kan man speciellt lägga märke till de två tjejrockbanden AC/DShe och Hell’s Belles som gör succé med AC/DC:s musik, trots att bandet alltid har fått kritik för att ha sexistiska låttexter. Ett lite tokroligt coverband är Hayseed Dixie som spelar AC/DC:s musik i bluegrass-stil, alltså med både banjo och violin. Hayseed har breddat repertoaren efter att de vann stor popularitet och spelar således numer även andra stora rockklassiker.

galore