Musik påverkar människor på olika sätt. Musik kan göra dig glad och musik kan göra dig ledsen också. Musik används som terapi, som avslappning eller som uppiggande dunk på gymmet eller under joggingturen. Musik kan även användas för att förebygga demens och koncentrationssvårigheter, eller för att förbättra en elevs studieteknik.
Musik påverkar ofödda barn
Det har gjorts inspelningar och ultraljud av ofödda barn som lyssnar på musik medan de ligger i sin mammas mage. De ler och får ökade munrörelser precis som om de sjunger med. Musik påverkar även pulsen hos fostret. Lugn musik får hjärtrytmen att bli lugnare och mer avslappnad medan snabb och hård musik tenderar att ge mer rörelser och högre puls. Det är de blixtsnabba reflexerna i det centrala nervsystemet som reglerar detta och när hjärnstammen reagerar går inte reaktionen att förhindra. Detta sker alltså helt naturligt.
Klassisk musik i spansk studie
Genom att spela upp musik intravaginalt går det således att utesluta dövhet hos ofödda barn idag. Foster reagerar på musik redan från och med vecka 16 visar en studie som spanska forskare har gjort. Forskningsrönen visar att hörselsinnet utvecklas i vecka 26 men den spanska studien motsäger det och menar att musik påverkar redan tio veckor tidigare.
Musiken som flest barn reagerade på var den klassiska biten ”Eine kleine Nachtmusik” av Mozart. 91 % av alla foster började röra på sig och 73 % räckte ut sin lilla tunga. På andra plats kom Bachs partita för soloflöjt och på tredje palts kom rockgruppens Queens låt Bohemian Rhapsody. Detta för att vå alerta sprattlande bebisar alltså.
Sorglig musik
Det är inte bara glad musik som får dig att må bra, även sorglig musik har sina fördelar. Du kan bli glad av sorgsen musik eftersom det är skönt att bli lite ledsen ibland, och sorgsen musik verkar ge en större empatisk förmåga. För att detta ska fungera gäller det att musiken inte direkt förknippas med ett sorgligt minne som gör dig tvärt ledsen, utan att du kan leva dig in i en sorgsen text för att må bättre själv. Hjärnan är plastisk och väldigt flexibel, så det går att öva upp förmågor som kreativitet, glädje, empati och motivation via musik.
Eftersom musik har så stor betydelse för alla och envar så var inte rädd för att spela passande musik på din baby shower, både du, babyn och gästerna har utbyte av musiken om du väljer rätt musik. Alla tycker kanske inte om death metal musik och den typen av musik kan få igång bebisen ordentligt. Sker baby showern efter förlossningen så kanske du hellre vill ha en lugn musik som ger en lugnande effekt. Eftersom musik tränar hjärnan och stimulerar utvecklingen av hjärnans språkcentrum så är det absolut inget farligt om du som blivande mamma lyssnar på musik, både för dig själv och ditt barn. När barnet är fött kan det dessutom känna igen musik som spelades under graviditeten och känna sig tröstad och lugnad av det.