Musikbranschen är en mycket populär och eftertraktad bransch som många människor drömmer om att få bli en del av. Idag finns det fyra stora skivbolag, som man brukar säga leder musikindustrin.

Universal Music Group

Det största och mest ledande bolaget just nu inom musikindustrin är UMG. Skivbolaget har koll på ungefär 1/4 del av hela musikmarknaden och samarbetar med stora artister som Eminem, Elton John, Justin Bieber och Jay-Z. Skivbolaget grundandes för första gången redan år 1934 och är idag ett franskt/amerikanskt företag.

Warner Music Group

WMG är ett amerikanskt företag som grundades år 2003, men har funnits ända sedan år 1811. Bolaget har bytt namn flera gånger och var tidigare känt under namnet Chappell & Company innan de bytte till Warner. Skivbolaget har jobbat med många stora legender genom åren som bland annat Bee Gees och Aretha Franklin.

Sony Music Entertainment

Sony Music Entertainment är ett japanskt företag som ursprungligen skapades i New York år 1929. Skivbolaget står idag för 1/5 del av världens musikindustri och samarbetar med stora artister som Lady Gaga, AC/DC och Alicia Keys.

EMI Music

Detta är ett brittiskt skivbolag som grundades redan år 1931. Stora artister som samarbetar och/eller har samarbetat med företaget är Sex Pistols, Slipknot och svenska Avicii.

galore