Apple Records är the Beatles egna skivbolag som grundades år 1968. Om man är ett skivbolag som ger ut skivor med tidernas största band så säger det i princIp sig självt vad fokuset var. Men faktum är att Apple Records hade några bra år i början av 70-talet då de gav ut skivor med ett antal duktiga och tongivande band och artister.

Den första singeln som släpptes på Beatles nya skivbolag var Hey Jude, som snudd på bannades i USA eftersom vissa moralpoliser ansåg att bolagets logga, ett grönt äpple, var pornografisk. Den kontroversen var dock snabbt överstökad och bolaget såg ut att gå en lysande framtid till mötes.

Några stora namn

Förutom the Beatles var bolagets mest framgångsrika band de otursdrabbade Badfinger, ett band som av många spåddes bli nästa stora grej mot slutet av 60-talet. Riktigt så skulle det inte bli. Bandet skulle plågas av tragiska händelser, självmord och spådda kommersiella framgångar som trots att musiken ofta var exceptionell ändå uteblev. Bland övriga kända artister som låg på bolaget hittas till exempel sångerskan Mary Hopkin, disco/funk-gruppen Hot Chocolate, trubaduren James Taylor, Ravi Shankar samt skönsångaren Jackie Lomax. Men bolaget blev nog inte riktigt den kassako som beatlarna och sällskapet runt dem hade hoppats på. Från mitten av 70-talet och framåt gav de egentligen bara ut soloskivor med de forna Beatles-medlemmarna.

Skivbolaget Apple finns i allra högsta grad än idag men numera har de endast en artist och det är förstås the Beatles. Världens mest kända Apple idag har ingenting att göra med Apple Records utan tillverkar förstås datorer, iPhones och iPads. Om du någon gång ägt något som tillverkats av hårdvaru-tillverkaren Apple så vet du att de kostar en slant. En del av priset har att göra med märket i sig. Apple är prestige, men de är också en av de hårdvarutillverkare vars datorer etc. har högst andrahandsvärde. Det gör det till en bra affär att köpa begagnade datorer från dem. Om du till exempel jobbar med att producera musik är det ett utmärkt köp att införskaffa en begagnad imac, som ligger långt under nypriset men som fortfarande har hög kvalitet. Mresell går igenom och reparerar alla begagnade stationära Apple-datorer de får in. Man får dessutom en 12 månaders garanti på alla köp.

Idag har bolaget bara en artist

Det är mer än 50 år sedan the Beatles slutade spela tillsammans, men de är fortfarande i allra högsta grad en inkomstbringande akt. Det händer dessutom fortfarande att det släpps nya tidigare ohörda inspelningar med bandet. Det betyder att Apple Records idag egentligen bara ägnar sig åt att förvalta arvet efter the Beatles. Att det är lönsamt visas inte minst om man tänker på att skivbolaget kasserade in 250 000 dollar bara på att licensiera ut Beatles-låten Tomorrow Never Knows till TV-serien Mad Men.

galore