På många platser i vår vardag så finns musiken. Det kan vara på gymmet, i bilen, på jobbet, när vi handlar mat och så vidare. Alla kan aktivt välja när, var, hur och om man vill lyssna på musik eller inte. Många människor säger att de inte skulle klara sig utan musik och där musiken utgör större delen av en persons vardag. Samtidigt som det finns många som aldrig lyssnar på musik och som knappt kan svara på frågan om vilken musik man helst lyssnar på.

Forskning och musik

I tidningen Dagens Nyheter rapporteras det att forskning visar att musik påverkar hjärnans kognition. Fredrik Ullén som är professor i kognitiv neurovetenskap, men även konsertpianist, har kommit fram till i sin forskning att musik kan förändra hjärnans funktioner. Han har i sin studie studerat ett stort antal tvillingar, där den ena spelar instrument i vuxen ålder och den andra gör det inte. Därefter har Fredrik jämfört hur de utvecklas olika och han kunde se att koncentrationen ökade hos dem som spelade instrument samt hade en mer känsla för flow i spelandet.

Arbeta med musik

Många människor drömmer om musiken på olika sätt exempelvis så vill kanske man vill lära sig att spela ett instrument, jobba som artist, arbeta på ett produktionsbolag eller skriva låttexter. Det finns mängder av sätt att arbeta med musik. Det kanske inte alltid är lätt att ta steget till att börja arbeta med musik på heltid, kanske är man duktig på att spela ett instrument och vill därför kunna arbeta med detta. Det finns någonting som i folkmun kallas frilans. Många är bekanta med ordet och för flera personer så känns det som att det är alldeles för mycket att hålla reda på, fakturor, deklarationer, kontakter med organisationer eller företag som vill köpa en tjänster och så vidare. Men det finns företag som kan hjälpa en så som Egenanställning vilket skapar förutsättningar att kunna öppna upp helt andra dörrar än att behöva söka jobb direkt hos en arbetsgivare och enbart ha en plattform som inkomstkälla. Egenanställning innebär alltså att man jobbar som anställd i ett egenanställningsföretag under den tid som ett uppdrag tar ute hos en kund. När uppdraget är slutför faktureras kunden och lön betalas ut till den som utför uppdraget. Egenanställningsföretaget har full koll på arbetsgivaravgifter, skatt, moms och så vidare vilket kan underlätta om man själv inte kanske är så insatt i detta när man precis börjat med att frilansa.

Många som håller på med musik på olika sätt vet att branschen är kantad av en väldigt hård konkurrens. Det här att man måste ”satsa allt” kanske inte behöver stämma längre genom att börja arbeta med frilansuppdrag. Nog krävs mycket arbete med att bland annat knyta kontakter och ha en budget i början för att få in pengarna men kanske trivs man bäst med att varva musiken med något annat eller så kanske man är duktig på att både koppla ljud till konserter som att själv stå på scen. Då kan man faktiskt se till att fixa jobb där man kan göra båda delarna och sedan är det bara att fakturera!

galore