En av världens mest populära artister inom hiphopindustrin som sålt över 75 miljoner skivor över hela världen är rapparen Tupac Shakur. Artisten är främst känd för sina samhällskritiska texter om ghettot, våld, rasism och missbruk och anses vara en stor förebild idag för många inom hiphopen.

År 1971 föddes Tupac i New York City och studerade ett kort tag på Baltimore School for the Arts, där han läste ämnen som musik, balett och teater. Men på grund av mammans svåra drogmissbruk kunde kändisen inte avsluta sina studier och blev istället tvungen att flytta till Kalifornien där hans liv tog en snabb vändning.

Artisten fick många nya bekanta inom musiken samtidigt som han började få stora problem med droger och polisen. Redan så tidigt som vid 16 års ålder hade Tupac börjat framträda på flera olika ställen i grannskapet där han tillslut blev mycket uppmärksammad och lyckades få kontakt med en medlem från hiphopgruppen Digital Underground. Efter att ha provspelat framför bandmedlemmen fick Tupac 1990 följa med på en turnering. Därefter började rapparens karriär att ta fart på riktigt.

Mycket snabbt blev stjärnan en stor profil som var mycket omtyckt runt om i hela världen. Han var inte rädd för att ta upp svåra samhällsproblem i sina texter och uppmärksammade ofta den orättvisa många människor var med om på grund av sämre livsförutsättningar så som att leva i ghettot, vara mörkhyad eller bara om genom våld, gängkriminalitet och missbruk.

År 1996 blev Tupac skjuten från en bil medan har var på väg till en spelning i Las Vegas där han skulle uppträda. Sex dagar senare avled artisten på sjukhus på grund av sina svåra skador. Han blev endast 25 år gammal och hade varit aktiv i 9 år. Idag anses Tupac vara en av hiphopens allra viktigaste profiler.

galore