Det finns så många olika sätt att resa. Resa i en vidare bemärkelse. Vissa mer omständliga än andra. Man kan resa genom att promenera nedför gatan. Man kan

resa genom att ha ett samtal med en gammal vän. Man kan resa kommunalt. Man kan hoppa på ett flygplan och kliva ur det på den motsatta sidan av jordklotet. Man kan resa genom att se på film. Man kan resa genom att få ett vykort och i fantasin färdas dit kortet skickats ifrån.

Men det finns få sätt att resa på som är så kraftfulla som att låta sig färdas genom tid och rum med musikens hjälp. Tänk bara på alla låtar du hört. Alla låtar som spelats när du upplevde olika saker under din levnadstid. Powerballaden som spelades när du dansade din första tryckare på mellanstadiediskot. Låten som pumpades ur högtalarna på skolgården när du sprang ut som nykläckt student. Låten du hade i hörlurarna när du satt på flygbussen på väg till Paris för första gången. Din bröloppslåt. Låten som DJ:n spelade flera gånger om (på din begäran) på din 40-årsfest.

Det behöver heller inte alltid vara en resa genom just minnet som sker med musikens hjälp. Musiken kan även väcka bilder och drömmar inom en av platser som man ännu inte sett. Tankar man aldrig tidigare tänkt. Både instrumentell musik och musik med text kan ha denna effekt. Många använder musiken som ett verktyg i detta syfte. När de exempelvis behöver komma på nya idéer till en marknadsföringskampanj eller varför inte till en ny produkt. Människor i mer klassiskt ”kreativa yrken” också förstås: författare, konstnärer, musikerna själva. Alla kan hämta inspiration från musikens till synes outtömliga källa. Vissa tycker att musiken var bättre förr.

Ett effektivt verktyg för att genomföra en ”resa” av denna typ är att sammanställa en spellista i en lämplig musiktjänst, såsom exempelvis Spotify eller varför inte på Youtube. Avsätt ett par timmar åt detta. Kom på ett tema för din spellista, såsom exempelvis ”fina minnen med vänner under mina tonår” och börja sedan leta efter musiken från den tiden som ni lyssnade på. Det kan ta lite tid att börja minnas låtarna men det brukar luckras upp när man väl hittat ett par tre stycken. Du kan välja vilken organiserande princip du vill använda dig av. Kanske vill du att de ska komma i kronologisk ordning. Kanske vill du att de ska vara sorterade efter nyckelpersoner under den givna perioden av ditt liv. Det är upp till dig. Det kan även vara hjälpsamt att försöka komma ihåg hur folk klädde sig på den tiden, kanske klädde sig en snygging i en Canada Goose herr, kanske hade någon en Burberry-kappa. Du kan försöka komma ihåg vad ni åt, vad folk hade för parfymer, vilken årstid det var och så vidare. Ta till vilka verktyg som helst för att komma ihåg så mycket som möjligt och verkligen sammanställa din alldeles egna spellista. När det väl är gjort kommer du kunna komma tillbaka till den när du vill. Då kan du resa så ofta du vill. Tänk vad härligt!

galore