Från Bluesen kom Jazzen och slog rot runt 1800-talet. Man brukar säga att Jazzen fick en alldeles egen stad, New Orleans. Trots att det främst var afroamerikanerna som spelade jazz kunde de inte livnära sig helt och hållet på sin musikaliska karriär utan var beroende av de vita. Detta berodde främst på att det var en minoritet av de mörkhyade i Amerika under denna period. Man brukar säga att jazzen fick sin tid under 1920-talet.

Vanliga instrument som används inom Jazzen

Jazzen var ofta improviserad och baserad på blåa toner, synkoper och sväng. Till skillnad från den dystra bluesen kunde jazzen låta mycket gladare av denna anledning, trots att musiken inte nödvändigtvis behövde vara glad. Inom jazz är det mycket vanligt att blåsinstrument samt olika slagverk används. Några mycket populära instrument som ofta förekommer är bland annat: saxofoner, klarinetter, elbas, elgitarr, trummor, trumpet, piano, trombon, kontrabas, flöjt, sång, vibration och gitarr.

Olika subgenrer inom Jazzen

Jazzen har flera olika subgenrer som är och har varit mycket stora under vissa tidsperioder. När jazzen slog igenom i New Orleans valde flera att söka sig vidare till andra platser där man kunde sprida sin musik. Många valde att bege sig till Chicago och därav fick denna subgenre namnet ”Chicagojazzen”. Denna era varade endast under 1920 – 1930 då regeringen sedan bestämde sig för att rensa bort illegala klubbar och teatrar där Jazzspelarna ofta uppträdde. Några kända jazzmusiker som var aktiva under denna period var bland annat Louis Armstrong, Earl Hines och Jelly Roll Morton.

När chicagojazzen hade haft sin tid kom det en ny period för jazzen som kom att kallas storbandseran. Denna period varade främst under åren 1925 – 1935 men började i själva verket slå igenom redan någon gång under tidiga 20- talet. Denna subgenre går ut på att flera instrument ska lägga stämmor samtidigt och tillsammans bilda en symfoniorkester. I samband med storbanden och New Orleans Jazzen växten en ny typ av jazz fram som var något mer svängig än tidigare. Denna genre blev stor framförallt under 1935- 1945 och kallas för Swing.

En annan stor subgenre inom jazzen är den som skapades år 1968 och kallas för Fusion. Fusion är helt enkelt en blandning av jazz tillsammans med flera olika genrer som rock, funk, RnB och elektronisk musik. Denna typ av musik är oftast helt instrumental och baseras på komplexa rytmer och melodier. En större artist inom denna genre är Frank Zappa.

galore