Liksom med de flesta genrer är även rocken grundad på bluesen. Den började ta form i samband med att de afrikanska slavarna flyttades mer norrut i landet där elgitarren och trummorna var de främsta huvudinstrumenten inom musiken. Rocken kom att bli en av de mest populärkulturella genrerna vi har i modern tid.

Rockens stora genombrott

Man brukar säga att rocken slog igenom någon gång under 1950- talet. Det var då bluesen fick sitt fäste hos de vita ungdomarna i Amerika. Dock ville man skapa mer rytm inom bluesen och få den mer svängig. I samband med att intresset växte för musiken bland ungdomarna skapades en ny genre som klassades för rock’n’roll. En av de största musikerna under denna tid var bland annat Bill Haley och, The king of Rock, Elvis Presley.

Rocken tar nya vändningar under 1960- talet

Under 1960- talet började rocken att splittra sig allt mer och ta olika vändningar. Gitarrsolon började bli mer populära, vilket gjorde att hårdrocken bland annat började ta fart. En av världens största och mest legendariska gitarrister Jimi Hendrix uppmärksammades under denna period.

Samtidigt blev det allt mer vanligt med så kallade protestsånger under denna tid. Fler och fler musiker och band började ifrågasätta samhället och dess olika företeelser. Några stora artister som uppmärksammades i samband med det här var bland annat Pink Floyd, The animals, Rolling Stones och Bob Dylan. Samtidigt som allt tyngre rockmusik med samhällskritiska låttexter växte under denna period blev även soulen och funken stor.

1970- talet inom rocken

Under 1970- talet riktade sig rocken ännu mer mot politiska frågor och samhällsorättvisor. Detta var verkligen hårdrocken och punkens tid. Syftet var att man ville provocera och skapa revolution med sina musiktexter. Några stora band, som var experter på just detta, var bland annat The Ramones, Sex Pistols och Led Zeppelin.

Populära rockgenrer idag

Idag finns det en hel drös med olika subgenrer inom rocken. Progressiv rock är en av dessa som kännetecknas av att ofta ha låtar som är allt mellan 10 till 40 minuter långa. Det finns dessutom alternativ rock, vilket anses vara en mildare version av den huvudsakliga rocken, då man ofta använder sig av akustiska instrument.

Grunge är en även en mycket populär subgenre inom rocken, allra främst under 1990- talet då stora band som Nirvana, Alice in Chains och Pearl Jam slog igenom. Musiken kännetecknas ofta av en klang som låter defekt. Syftet är att det inte ska låta perfekt, utan mer simpelt och realistiskt. Därför gör det inte så mycket om några småfel sker här och där.

Rocken har dessutom på senare tid utvecklat en ny genre som kallas Metal. Denna genre anses vara något hårdare jämfört med den vanliga hårdrocken. Det är mycket vanligt att sångaren använder sig av olika skrikmetoder, istället för vanlig sång. Denna genre är främst populär bland ungdomar.

galore