Popmusiken kom till 1926 och slog igenom främst i England. Från början tyckte man att popmusiken hade för stort inflytande på amerikansk Rock’n’Roll, men i slutet på 1960- talet kunde man äntligen skilja de olika genrerna helt och hållet från varandra och popmusiken fick bli sin egen.

Kända popmusiker genom tiderna

En av de största popmusikerna som slog igenom var det brittiska pojkbandet The Beatles. Även The Hollies och The Kinks var två mycket populära band under samma genre på 1960- talet. Under 1970- talet blev popmusiken mer inriktad åt discomusikhållet. Några stora band som slog igenom under denna period var bland annat svenska ABBA, men också det australiensiska bandet Bee Gees.

Från början förknippade man inte discomusik med popmusiken, utan såg det som något som hade med New Yorks gayklubbar att göra, då det var där discokulturen först kom till. Men år 1975 förändrades det, då discopopen blev populär i samband med den stora musikalfilmen Saturday Night Fever.

Popmusiken genomgick en del stora förändringar och började sedan använda sig av mer elektroniska instrument i början av 1980- talet. Syftet var att genren skulle vara dansvänlig och ha lockande musikvideos som alla kunde dansa till. Stora artister under denna period var bland annat A-ha, Michael Jackson, Prince och Madonna.

Popmusiken idag

Popmusiken har alltid varit en genre som har lockat till sig stora pojkband som Backstreet Boys, Westlife och One Direction. Idag är popmusiken mycket bred och har många olika inriktningar. En större subgenre är exempelvis indiepop som är mycket stor främst i England.

galore